Pridi na šestnajsto !


NOV 26 2023

Vabimo vas na šestnajsto edicijo Bovec Outdoor Film Festivala. Vračamo se s staro formulo in že preverjeno programsko shemo, treh polnih dni, od pozno popoldanskih do poznih večernih ur, lokacija bo Stergulčeva hiša. V Kulturnem domu Bovec bodo potekala nujna vzdrževala dela, trenutne alternative ni. 

Aktualnih dogodkov, bolečine, ki se čuti od izvira do izliva Soče in še naprej, se bomo dotaknili samo skozi grafično podobo. Naj ostane pri tem.
Predavanja, filmi in gostje nas bodo, tako kot vedno, navduševali s svojimi zgodbami. Naj vam predstavimo naš načrt.

Prvi dan bo posvečen predavanjem. Lotili se bomo raznolikih tem, od zgodovine alpinizma do naravovarstva in izdelave outdoor opreme, z nami bodo zanimive gostje in gost. Vsa predavanja so letos brezplačna.

Začnemo z avtorico Natalijo Štular, pogovor bo tekel o literarnem delu: Mala kraljica velikih sten.
To je prvi alpinistični strip, govori pa o življenju in delu Mire Marko Debelak – Deržaj, ženske z izjemnim značajem, mnogimi talenti in znanji, ki so jo zapisali v zgodovino slovenskega in svetovnega alpinizma. Delo je tudi prejemnik Zlate hruške za leto 2023.

Sledi predavanje Neže Peterca, ki sama o sebi pravi, da je oblikovalka outdoor opreme, in da inspiracijo išče na dolgih bikepacking potepih, tako po Evropi kot tudi drugje po svetu. V okviru  predavanja se bomo dotaknili tem, kot so popravila tehničnih oblačil na terenu, poteka izdelave nahrbtnikov za alpinistične odprave, do Nežinih popotovanj z gorskim kolesom od Ljubljane do Chamonixa in skozi Patagonijo do “konca sveta” oz. Ushuaie.

Matevž Lenarčič  se na BOFF-ov oder vrača po trinajstih letih (BOFF 2010), z njim bo tekel pogovor o knjigi:  Točka brez vrnitve, Okrog sveta z ultralahkim letalom. Na potovanju po nenavadnih krajih svetovno znani letalec Matevž Lenarčič srečuje ljudi, ki bralcu pomagajo razumeti učinke črnega ogljika na okolje. Njegovi podvigi so mu prinesli veliko slavo, vendar sam ves čas ohranja skromnost in ponižnost pred mogočno silo narave. Zaupa svojemu letalu, svojim izkušnjam, občutkom in soljudem. Na svojih poletih meri količine črnega ogljika z različnimi napravami, ki jih je njegov prijatelj in raziskovalec Griša Močnik priredil za majhno letalo…

Pogovorom sledi žensko obarvan filmski blok, lahko bi sicer rekli, da je skoraj cel četrtkov večer posvečen ženskim avtoricam, športnicam in umetnicam. 

Filmski del festivala odpiramo z večkrat nagrajenim animiranim filmom Legenda o Zlatorogu, gre za priredbo slovenske ljudske pripovedi v barvah tragične ljubezenske zgodbe o vrednotah, pohlepu in našemu odnosu do narave!
Sledijo trije ženski filmi, zagotovo jagodni izbor tega žanra za leto '23. Svetovno premiero, bo ugledal slovenski film Tiha Moč, to je zgodba o Niki in Andreji, ki se s kolesi odpravita na Kilimandžaro. S  svojim podvigom želita pokazati, da ženske smejo sanjati, da sanje nimajo roka trajanja in da je potreben le pogum za njihovo uresničitev. Poleg zahtevnega vzpona in spusta z gore, objektiv spremlja prepletanje ženskih vlog v različnih okoljih.
Cikli je filmski projekt popolnoma ženske ekipe. Film prikazuje skupino freeriderk, ki raziskujejo osupljive gore Tirolske. Film ne prikazuje samo športa in akcije, ampak se posveti tudi menstrualnemu ciklu in transformativni moči, ki jo ima življenje v skladu z njim.
Poravnan, med morjem in nebom (Aligned, Between The Sea And The Sky) je vizualno osupljiv in čustveno nabit dokumentarec, ki gledalce popelje na navdušujočo smučarsko pustolovščino v veličastne Lingenske Alpe visoko nad polarnim krogom. Sredi neokrnjene divjine se avstrijska smučarka prostega sloga in filmska ustvarjalka Sandra Lahnsteiner-Wagner odpravi na izjemen podvig: smučanje pod severnim sijem.
Po projekcijah sledi pogovor s prisotnimi avtoricami in avtorji.

Spored drugega dne v prvi plan postavlja izbore trenutne najboljše domače in tudi »ex-YU« outdoor filmske produkcije. Avtorji, se lotevajo zelo raznolikih tem, vse pa združuje odlična kamera in montaža. Z modernimi pristopi se tu prepletata dokumentarnost in dramatičnost zgodb, pa najsi gre za letošnje poplave ali zahtevno jamarsko reševanje. Začnemo z najtežjo plezarijo v francoski soteski Verdon (DNA), sledi zimsko pikanje po Durmitorju (Zimski a naš), temu sledi slovenski blok od pokrajin Norveške, Migovca, Koroške in Snežniških gozdov (Edspedicija, Ledenka, Skupaj za rise, Primadona 2.0, jamsko reševanje). Po projekcijah, sledi pogovor s prisotnimi avtorji.  
Predfilmu On, In & Under the Sava (Oboroženi z raftom, snorkli in plavutmi, štirje prijatelji plujejo po slovenski Savi..), sledi Temni pokrov sveta (Letalec Matevž Lenarčič je s svojim ultralahkim letalom že trikrat obkrožil svet. Matevž s svojim »letečim laboratorijem« meri črni ogljik na oddaljenih lokacijah. Zmanjšanje teh emisij zaradi nepopolnega zgorevanja biomase bi lahko upočasnilo globalno segrevanje. Matevž leti nad Zelenortskimi otoki, Marshallovimi otoki, Indijo in obema poloma..)
Po projekciji sledi pogovor s prisotnimi avtorji.

Najvišje gore so za najbolj vztrajne, na platnu pa so dostopne še za vse ostale, zdržati bo treba le pozno uro. Nam že poznana italijanska avtoja Damiano Levati in Matteo Vettorel, se nam tokrat približata s celovečerno dramo Peaks of Energy. Skupina šestih gorskih vodnikov iz doline Aoste se odpravi v gorovje Karakorum v Pakistan, na podvig namenjen le redkim: v eni sezoni preplezati tri izmed najvišjih gora: K2, Nanga Parbat in Broad Peak in to brez pomoči kisika.

Tretji dan je rezerviran za sneg in visoke gore, letos boste zagotovo pomislili, da je država partnerica Pakistan, pa je to zgolj naključje, Karakorum je v filmih kar prisoten. Alpinizem, padalstvo, gorsko kolesarstvo, freeride, animacija in upor so teme, ki spremljajo filme sobotne noči.
Original naslovi po vrstnem redu projekcij: Three Shades of Pyrenees (mtb potepanje po Pirenejih), That´s Home (tirolsko smučanje ni hec), Don't Imprison the Wind (outdoor poezija), Eternal Flame (B.A.S.E. extreme, Pakistan ponovno), Mountain Flocking (Skydive Bovec), Jadis - Looking Backward (klasika proti modernemu freeridu), Daydream (fikcija je animacija); Dannoč (Snowboard, Premiera projekta iz sanj), 22 HØURS - Arctic Dreamlines (Norveške Alpe, smučarija), Deepfreeze Directissime Walker (Chamonix, klasika zimska), The Draconians (freeride smučarija), Burning the Flame (bigwall plezarija v Pakistan-u), Resistance Climbing (plezalni upor v Palestini!).

Prisrčno vabljeni, pripravljamo tudi spremljevalni program!
Vstopnice so že v predprodaji, zagotovi si svojo.

Glavni sponzor:

 • Občina Bovec

Sponzorji:

 • InterSPORT
 • Soške elektrarne Nova Gorica
 • Zavaroavlnica MERKUR
 • Mahle
 • Stavanja avtohiša
 • campLiza
 • Char Avanture
 • Bovec Šport
 • SPORT MIX
 • Hotel Sanje ob Soči
 • Nejc Šerbec Višinska dela
 • CocaCola HBC

Pokrovitelji:

 • MICO
 • Osprey
 • Hydro Flask
 • Opasen
 • DIDAKTA
 • SIDARTA
 • LAŠKO
 • GOUF BAR

Partnerji festivala:

 • Kulturni dom Nova GoricaCO
 • Posoški razvojni center

Medijski pokrovitelji:

 • Sokol
 • mtb.si
 • Svet in ljudje
 • GORE in LJUDJE
Prijavi se na novice:
NAROCI SE
© 2021 BOFF Pravice pridržane